Explicația lui Ciorbea pentru Iohannis: Nu am analizat 16 ani legea, pentru că nu s-a aflat în dezbatere publică. Nu dispunem de resursele umane

Explicația lui Ciorbea pentru Iohannis: Nu am analizat 16 ani legea, pentru că nu s-a aflat în dezbatere publică. Nu dispunem de resursele umane
Publicat: 05/01/2017, 20:20
Actualizat: 05/01/2017, 20:48

Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, a ținut să „își exprime surprinderea”, joi seară, față de afirmațiile făcute de la Palatul Cotroceni, legate de demersul său de a ataca la CCR legea care îl împiedică pe Liviu Dragnea să devină premier, interzicând condamnaților penal să facă parte din Guvern. Iohannis, prin purtătoarea sa de cuvânt Mădălina Dobrovolschi, a transmis că „este indignat” de acest demers care servește unui singur beneficiar și că pe agenda Avocatului Poporului nu se află apărarea drepturilor condamnaților de a conduce țara.

Ciorbea își exprimă în primul rând „speranța că acestea nu reprezintă punctul de vedere al Președintelui României și nici al reprezentanților Administrației Prezidențiale”, deși Mădălina Dobrovolschi este purtătoarea de cuvânt a Administrației Prezidențiale și a lui Klaus Iohannis.

El arată în continuare că, potrivit legii, Avocatul Poporului este o instituție autonomă și independentă și că „nimeni nu îl poate obliga pe Avocatul Poporului să se supună instrucțiunilor sau dispozițiilor sale”.

Ciorbea arată că s-a sesizat în privința legii 90/2001 după ce în decembrie 2016 au apărut discuții în spațiul public, însă nu a dorit să facă demersul înainte de învestirea Guvernului.

„Avocatul Poporului consideră că această amânare este cea mai clară dovadă că sesizarea Curții Constituționale nu a fost făcută pentru a favoriza unul sau altul dintre actorii politici. În plus, Avocatul Poporului a hotărât să ia o decizie după învestirea viitorului Guvern și pentru a nu examina actul normativ sub presiune mediatică. Totodată, Avocatul Poporului nu a dorit ca, printr-un eventual demers al său, să afecteze sau să întârzie procesul democratic de învestire a cabinetului, având în vedere că procedura în fața Curții Constituționale presupunea și solicitarea punctelor de vedere ale celor două Camere ale Parlamentului și al Guvernului”, arată Ciorbea în comunicatul de presă.

El arată că instituția nu a examinat această lege timp de 16 ani de la apariția ei, „deoarece acest aspect din actul normativ nu s-a aflat în dezbatere publică, iar instituția Avocatul Poporului nu dispune de resursele umane și nici de baza logistică necesare pentru a examina constituționalitatea sau lacunele întregii legislații a țării”.

„Referitor la afirmațiile purtătorului de cuvânt al Administrației Prezidențiale privind periculozitatea demersului de sesizare a Curții Constituționale cu privire la art. 2 din Legea nr. 90/2001, Avocatul Poporului subliniază că argumentele de neconstituționalitate vizează, în esență, principiul conform căruia reprezentanții celor trei puteri ale statului trebuie să îndeplinească aceleași criterii de integritate și moralitate pentru ocuparea unei funcții publice. Avocatul Poporului își exprimă opinia că este firesc ca, într-o societate democratică, o asemenea condiție trebuie să existe în legătură cu toți demnitarii unui stat”, mai arată comunicatul de presă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Firea contestă rezultatele EXIT POLL-urilor: „Vreau să numărăm buletinele de vot. Scorul nu va rămâne...
'Să moară mama…' Cum a reacţionat Romică Ţociu, când a văzut că Oana Roman s-a...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Salman Khan a dat vestea cea mare direct de pe contul Iuliei Vântur! Actorul a...
Așa se pregătesc pentru noul sezon Daniela Crudu, Roxana Vancea sau Andreea Bălan! TOP 30...
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Cod portocaliu de vreme severă în jumătate de ţară. ANM anunţă vijelii, grindină şi ploi...
Rezultate parțiale alegeri locale 9 iunie 2024: Cine sunt noii primari din București, Cluj-Napoca, Iași,...
Înduioșător! Ce era scris pe tricourile purtate de părinții Patriziei și a Biancăi, la înmormântarea...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
E corect să pui cutia automată în Park sau Neutral la semafor? Sfatul mecanicului
Alegeri Timişoara. Dominic Fritz: Astăzi stăm în faţa timişorenilor ca învingător / Fritz 49% -...
Marele RIVAL al lui Charles Darwin! A avut CURAJUL să...
CUTREMUR VALUTAR astăzi, 10 iunie. Ce se întâmplă cu moneda euro
Apple anunță schimbări. Actualizări garantate pentru utilizatorii iPhone
Cum a apărut Gabriela, soția lui Dani Oțil, la nunta lui Răzvan Simion! Vedeta i-a...
Rezultate parțiale alegeri locale 9 iunie 2024: Cine sunt noii primari din București, Cluj-Napoca, Iași,...
Rebecca și Antoni, sărut în camera roșie. Cum a reacționat Bogdan la vederea imaginilor. „Nu...
Tragedie în ziua alegerilor! Un bărbat din Vâlcea a murit după ce a primit buletinul...
BANCUL ZILEI. Bulișor vede un cetățean ieșind dintr-un bordel și se ia după el: -...
Test de cultură generală. Ce înseamnă SPF?
×